Vilken matvana tycker du verkar vettigast?
Allt grubblande över norska och svenska matvanor började slå sina volter på jobbet. Det är inte samma kulturella grej när det kommer till vad man har med sig som lunchlåda till jobbet.
Hemma i Sverige har det alltid varit en självklar grej att man ska ta med sig matlåda. Riktig tillagad mat som man värmer i mikron eller som ska ätas med kniv och gaffel, för att kunna klara av dagen. Äter gör vi endast när det är rast, då det är fritt fram att göra vad man vill. Aldrig någonsin skulle man i sverige få gå runt och äta hur man ville på arbetstid. Eller?
I Norge är det så att männsikor har med sig en-två mackor till jobbet som de självklart då har som matlåda. De skulle nog aldrig få för sig att ta med riktig tillagad mat till arbetsplatsen. Det skulle förmodligen vara något helkonstigt och krångligt, eftersom att det för dem är en ovana. Men det dem gör mer annorlunda är att ha med sig extra tilltugg (såsom kakor, godis, frukt, bullar, snacks mm.) som de går runt och tuggar på under sjävla arbetstiden. Detta småätande gör att de inte ska hålla sig hungriga. Så istället för att äta en rejäl måltid och hålla sig till "vardagliga rutiner" så äter de nästan konstant fast i mindre mängder.
Då frågar jag mig, vad är egentligen mest hälsosamt? Att låta magen få vila mellan målen eller hålla den igång och inte låta den sluta arbeta?
Hemma i Sverige har det alltid varit en självklar grej att man ska ta med sig matlåda. Riktig tillagad mat som man värmer i mikron eller som ska ätas med kniv och gaffel, för att kunna klara av dagen. Äter gör vi endast när det är rast, då det är fritt fram att göra vad man vill. Aldrig någonsin skulle man i sverige få gå runt och äta hur man ville på arbetstid. Eller?
I Norge är det så att männsikor har med sig en-två mackor till jobbet som de självklart då har som matlåda. De skulle nog aldrig få för sig att ta med riktig tillagad mat till arbetsplatsen. Det skulle förmodligen vara något helkonstigt och krångligt, eftersom att det för dem är en ovana. Men det dem gör mer annorlunda är att ha med sig extra tilltugg (såsom kakor, godis, frukt, bullar, snacks mm.) som de går runt och tuggar på under sjävla arbetstiden. Detta småätande gör att de inte ska hålla sig hungriga. Så istället för att äta en rejäl måltid och hålla sig till "vardagliga rutiner" så äter de nästan konstant fast i mindre mängder.
Då frågar jag mig, vad är egentligen mest hälsosamt? Att låta magen få vila mellan målen eller hålla den igång och inte låta den sluta arbeta?
Aja, bara en liten funderare från min sida.
Kommentarer
Postat av: felicia
ja matvanorna jag har nu är ju inget bra iallafall. men det är väl bra med lite snacks emmellanåt men även bättre med ett rejält mål istället för mackor? eller? hmmm
Trackback